Historia

Kursulaisen kolmikymmen vuotinen historia

Kursulaisen taival yhdeksi Sallan kunnan suurimmista yksityisistä työnantajista alkoi marraskuussa 1980 kun paikallislehden toimittaja Pekka Vuonnala ja jo hyvän kokemuksen omaava leipuri Kyösti Yliräisänen löivät ammattitaitonsa yhteen. Kursun kylä oli juuri menettänyt leipomon naapurikaupungille. Miehet iskivät syntyneeseen markkinarakoon. Syntyi Kursulainen Ky, nykyisen leipomon alku ja juuri.
Vanha leipomon kiinteistö Kursussa sai uudet yrittäjät ja koska ”kortistossa” oli muutama ammattitaitoinen leipuri käytettävissä, homma pääsi heti pyörimään.

Pekka Vuonnalan toimittajan suhdetoimintakyvyllä myynti ja markkinointi oli helppoa.
Kyösti Yliräisänen puolestaan osasi tarvittavat  reseptit tuotannon puolella. Pekan parempi puolisko, Briitta Vuonnala tarttui myös kaulimeen heti työntekijänä. Leivät, ruisleipä ja rieska, löysivät nopeasti tiensä sallalaisten pöytiin.

Alusta alkaen päätuotteina olivat ruisleipä ja ohrarieska, joiden valmistukseen käytettiin perinteisiä reseptejä ilman mitään lisäaineita. Tuotteiden markkina-alueita olivat aluksi Salla ja Kemijärvi.

Kymmenen työntäyteisen  ja menestyksekkään vuoden jälkeen Pekka Vuonnala osti koko yrityksen itselleen ja muutti yhtiön osakeyhtiöksi. Menestyksestä mainittakoon, että v. 1988 Kursulainen ky oli Vuoden yritys Sallassa.

Vuonna 1992 koettiin ensimmäinen takaisku, kun leipomo paloi perustuksiaan myöten öisen tulipalon vuoksi. Tulipalo aiheutti miljoonavahingot ja uhkasi keskeyttää leivän tuotannon kokonaan. Työttömyyskortistokin kasvoi kymmenellä uudella työnhakijalla. Mutta tuhkasta nousi uusi leipomo. Reilun vuoden katkoksen jälkeen kauppoihin alettiin  taas kuskata tuttua Kursulaisen rieskaa ja ruisrouheleipää.

Uurastus palkittiin vuoden 1994 marraskuussa, kun Pekka Vuonnala sai ansioistaan Osuuspankkiryhmittymän ja MTK:n valtakunnallisen Pro-Maaseutupalkinnon.

Näin jatkettiin uudelle vuosituhannelle ja Kursulaisen brändituotteeksi edennyt  ”Tuplasti kursulainen ruisrouheleipä” vaati lisäinvestointeja. Vuonna 1999 tehtiin leipomoon n. 150 m2 laajennus. Laajennuksen myötä pystytiin myyntiä lisäämään muualle maakuntaan. Markkinointialueisiin lisättiin Rovaniemen ja jopa Oulun ostokykyiset talousalueet. Vuoden 2000 ruisrouheleivistä yli puolet meni Rovaniemelle.

Tänä päivänä yritys on vakiinnuttanut asemansa Itä-Lapin leiväntuottajana ja työllistää vakituisesti 12 työntekijää sekä muutaman kausiluonteisen apulaisen.